Het lokaal bestuur beloofde haar verenigingen beter te ondersteunen. Hun werkingsmiddelen stijgen met 160 000 euro over de legislatuur en de administratieve afwikkeling vereenvoudigt.
Ook de ondersteuning verbetert. Concreet komt er, als het van het schepencollege afhangt, een tegemoetkoming voor zaalhuur wanneer verenigingen niet in stedelijke infrastructuur terechtkunnen.
In laatste gelden immers sterk verlaagde tarieven voor Herentalse verenigingen.
"Op die manier worden onze socio-culturele verenigingen, zeker in de deelgemeenten, extra ondersteund om hun werking volop te ontplooien", aldus schepen van Cultuur Jan Michielsen.
"We ondersteunen de verenigingen in hun basiswerking én de omkadering en in ruil scheppen we het kader zodat ze een inclusieve werking kunnen opzetten", voegt schepen van Gelijke Kansen Peter Bellens toe.
Jan Michielsen: "De ondersteuning voor externe zaalhuur is nieuw. We boden al wel onze stedelijke infrastructuur aan 75% korting aan Herentalse verenigingen. Omdat we vaststellen dat niet al onze verenigingen daar terechtkunnen – denk bijvoorbeeld aan Noorderwijkse of Morkhovense verenigingen die een grote (voorstellings)zaal nodig hebben, zijn ze aangewezen op externe zalen.
Daar gelden doorgaans hogere tarieven én is de korting niet van toepassing. Daarom passen wij het verschil dan voortaan bij."
Concreet zouden heel wat verenigingen op die manier extra ondersteund worden, zoals de fanfare, toneelclub, chiro en Heemkundige Kring. "Ook voor de sportclubs is dit een opsteker.
Ze hebben vandaag lage tarieven in onze stedelijke sportzalen en krijgen een tegemoetkoming indien zij in externe zalen terecht moeten. Voortaan zullen ze ook een tegemoetkoming krijgen als ze een externe zaal huren, voor bijvoorbeeld vormingen."
Schepen van Gelijke Kansen Peter Bellens: "We willen onze verenigingen maximaal ondersteunen, zodat zij zich kunnen toeleggen op hun werking. Op die manier krijgen ze ademruimte voor zaken als het opzetten van een G-werking en inclusie.
Subsidies voor het opzetten van G-werkingen
Concreet zijn er subsidies voor het opzetten van G-werkingen voortaan voor àlle verenigingen. Daarnaast vragen wij onze verenigingen om hun warm hart te laten zien en mensen met een vrijetijdspas (dit zijn mensen met een laag inkomen) de reglementaire korting van 50% te geven.
Zo kan wie het financieel niet breed heeft, toch overal mee participeren. Als stad nemen we onze verantwoordelijkheid om dit financieel waar te maken. Als de gederfde inkomsten door de vrijetijdspaskorting meer dan 25% van de werkingsubsidie afknabbelen, treedt er een correctiemechanisme op en passen wij bij."
Herentalse goede doelen
Burgemeester Van Olmen heeft ten slotte nog goed nieuws voor de Herentalse goede doelen: "We stellen een systeem voor waarbij activiteiten op ons grondgebied voor het goede doel, op een extra duwtje in de rug kunnen rekenen van de stad. Concreet schenken wij dan een deel van de bijdragen rechtstreeks aan het goede doel in kwestie. (pp)